Alimlər PANİKADA: Beyin iltihabı və şəkərli diabet məhsullarda olan E 407-dən QAYNAQLANIRbackend

Alimlər PANİKADA: Beyin iltihabı və şəkərli diabet məhsullarda olan E 407-dən QAYNAQLANIR

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Beyin iltihabı və şəkərli diabet demək olar ki, bütün məhsullarda olan qida əlavəsindən qaynaqlanır.

İnterpress.az xəbər verir ki, bununla bağlı alman alimləri araşdırma aparıblar.

Son araşdırmalar göstərir ki, məşhur əlavə E 407 (karraqinan) bütün bədəndə iltihaba səbəb olur. Bu, selikli qişanın xoralarını, qan şəkərinin sıçrayışını, bağırsaqların və beynin iltihabını təhdid edir.

Xüsusilə şişman kişilər əziyyət çəkir: onların insulinə həssaslığı azalıb, beyin damarlarının iltihabı daha tez-tez baş verib.

Təhlükəli məhsulların siyahısı:

Süd məhsulları:
• Xama
• Kəsmikli desertlər
• Qatıqlar
• Südlü kokteyllər
• İşlənmiş pendirlər
• Dondurma

Ət məhsulları:
• Kolbasa (xüsusilə bişirilmiş)
• Vetçina
• Ət paştetləri
• Konservləşdirilmiş ət

Şirniyyat məmulatları:
• Zefir
• Marmelad
• Pudinqlər

İçkilər:
• Şokoladlı süd
• Bitki əsaslı içkilər (soya, badam, kokos südü)
• Souslar və şorbalar:
• Konsistensiyanı yaxşılaşdırmaq üçün souslarda, “podliva” və şorbalarda istifadə olunur.

Uşaq qidası:
• Bəzən körpə süni qidalara və ya desertlərə əlavə edilir.

İndi elm adamları E 407-nin əvəzedicisini axtarırlar.

Xuraman Etibarlı

İnterpress.az