Elm adamları, bədəndə istehsal olunan və ət və ya balıq kimi zülal tərkibli qidalarda olan taurin kimi tanınan bir molekulun ömrü uzatdığını və yaşlanma prosesini yavaşlatdığını açıqlayıb.
Bu barədə İnterpress.az xarici mediaya istinadən xəbər verir.
Taurin ət, balıq və yumurtada olan bir amin turşusudur.
İmmunitet sağlamlığını gücləndirmək, sinir sisteminin funksiyasını dəstəkləmək və enerji istehsalında mühüm rol oynayır.
Taurin zehni və atletik performansa güman edilən təsiri üçün bəzi enerji içkilərinə əlavə edilir.
Beynəlxalq tədqiqatçılar qrupu, taurin əlavələrinin siçanlar və meymunlarda qocalmanı yavaşlatdığını və orta yaşlı siçanların sağlam ömrünü 12 faizə qədər uzatdığını aşkar edib.
Elm adamları izah ediblər ki, “Science” jurnalında dərc olunan tapıntılar insan sınaqları haqqında daha çox məlumat verəcəkdir.
Tədqiqat üçün tədqiqatçılar qan nümunələrinə baxdılar və müxtəlif yaşlarda siçanlar, meymunlar və insanlarda taurin konsentrasiyalarını ölçüblər.
Təxminən 14 aylıq olan 250 dişi və erkək siçanı sınaqdan keçirdilər və yarısına taurin əlavəsi, digər yarısına isə nəzarət məhlulu veriblər.
Komanda, taurin əlavələrinin istehlakının dişi siçanlarda gözlənilən ömrü 12 faiz, kişilərdə isə 10 faiz artırdığını müəyyən edib.
Tədqiqatçıların fikrincə, bu, siçanlar üçün təxminən 7-8 insan ilinə bərabər olan üç-dörd əlavə ay deməkdir.
Komanda həmçinin müəyyən edib ki, hər kiloqram bədən çəkisi üçün gündəlik 500 və 1000 milliqram taurin əlavəsi də gəmiricilərdə güc, koordinasiya və koqnitiv funksiyaların yaxşılaşması ilə əlaqələndirilir.
Tədqiqatçılar daha sonra yaşı 60 və yuxarı olan 12 000 avropalı böyüklərin iştirak etdiyi araşdırmanın məlumatlarını təhlil ediblər.
Taurin səviyyəsi daha yüksək olan insanların daha sağlam olduğunu, 2-ci tip diabetə daha az rast gəlindiyini, piylənmənin daha aşağı səviyyədə olduğunu və iltihabın daha az olduğunu müəyyən edib.