Şəkər xəstələri üçün 10 əla qida
Tərəvəzlər: Liflə dolu olan tərəvəzlərdə təbii olaraq az kalori var. Qabınızı tərəvəzlə doldursanız daha az karbonhidrat (qan şəkərini artırır) və doymuş yağ (insilin müqavimətini artırır) istehlak edərsiniz. Gündə 4-5 boşqab tərəvəz yeməyə çalışın. (1 boşqab yarım kasa konserv ya da bişmiş tərəvəz ya da 1 kasa çiy tərəvəz mənasını verər.) Ancaq kartof, qarğıdalı və göy noxud kimi nişastalı tərəvəzlərdə digərlərindən daha çox kalori olduğunu ağılınızdan çıxarmayın.
Meyvə: Yağı və kalorisi az olan meyvələrdə də bol miqdarda lif vardır. Ayrıca, meyvələr sinirlərinizi, gözlərinizi və ürəyinizi qorumağa köməkçi antioksidanlarla doludur. Meyvədə daha çox təbii şəkər və bir çox tərəvəzdən daha çox kalori var. Gündə 3-4 boşqab yeyə bilərsiniz. (1 boşqab bir bütün meyvə, yarım kasa bişmiş ya da konserv meyvə ya da 1 çiy meyvədir) Suyunu sıxmaq yerinə meyvənin özünü istehlak edin. Çünki bir çox qida maddəsi və lif meyvənin qabığında, özündə və nüvəsindədir. Meyvəni sıxarkən bunları itirərsiniz və geriyə daha çox kalori və şəkər qalar.
Paxla: Ən yaxşı lif qaynaqlarından biri olan paxlalar sizi daha uzun müddət tox məbləğ, həzmi yavaşladar və yeməkdən sonra qan şəkərinin ani yüksəlməsini önləyər. Bu təsirlər elə güclüdür ki bütün qan şəkəri səviyyənizi sala bilər. Konserv paxlaları durulaydıqdan sonra etdiyiniz hər salata əlavə edin. Quru paxla ya da mərci şorbası günorta yeməyi üçün yaxşı bir variantdır.
Taxıl: Naharlıq taxıllar günə daha çox lif yığaraq başlama imkanı təqdim edər. Axtarışlar, günə bol lifli taxıl dənələri başlayanların daha sonrakı paylarında daha az yediklərini göstərir.
Balıq: Hazırlanması asan və sürətli olan balıq yaxşı bir zülal qaynağıdır. Ayrıca çox yağlı ətlərin yerini ala bilər. Eyni zamanda, yağlı balıq ən yaxşı omeqa-3 yağ turşusu qaynağıdır. Bu yağlar damarlarınızın təmiz qalmasını təmin edir. Şəkər xəstəliyi olanlarda trigliserid səviyyəsi daha yüksəkdir, yaxşı xolesterol səviyyəsi isə aşağıdır. Omeqa 3 yağ turşuları hər iki ədədin də təşkil edilməsinə köməkçi olar. Həftədə ən az 2 dəfə balıq istehlak edin. Xüsusilə somon, uskumru və ton balığında daha çox omeqa-3 vardır.
Ev heyvanları: Son dərəcə yağsız, kalorisi az olan toyuq sinəsi, şəkər xəstələri üçün çox yaxşıdır. Bifşteks və ətli fastfood qidalara bənzəməyən toyuq sinəsində pis xolesterolu artıran və insilin müqavimətini yüksəldən doymuş yağ nisbəti azdır. 85 qram dərisiz toyuq sinəsi, yalnız 142 kalori və 3 qram yağ ehtiva edir. Hind toyuğu sinəsi isə daha az yağlıdır və kalorisi daha aşağıdır.
Qabıqlı yemişlər: Yaxşı yağlarla dolu olan qabıqlı yemişlər, ürək xəstəliyini dəstəklər. Bunlar eyni zamanda insilin müqavimətini salmağa kömək edər və qan şəkərinin daha asan nəzarət edilməsini təmin edər. Hətda E vitamini baxımından zəngin olan qabıqlı yemişlər hüceyrələri qoruyar və sinir ilə göz ziyanını önləməyə kömək edər. Lif və maqnezium baxımından zəngin olan bu qida, qan şəkərini tənzimləməyə kömək edər. Nizamlı və mülayim olaraq istehlak edilsə kilo verməyə köməkçi olar, ancaq bol miqdarda kalori ehtiva etdiyindən çox istehlak etməyin.
Zeytun yağı: İnfarkt riskini azaltmağa kömək edən, Aralıq dənizi bəslənməsində əhəmiyyətli yeri olan zeytunyağı, insilin müqavimətini salaraq qan şəkərini nizamlı tutmağa kömək edər. Evdə və restoranlarda çörəyinizi zeytun yağına salın. Ancaq nə qədər zeytun yağı yediyinizə diqqət yetirin, çünki 1 yemək qaşığı zeytunyağında 119 kalori var.
Qatıq: Zülal və kalsium baxımından zəngin olan qatıq, kilo verməyə köməkçi. Müxtəlif araşdırmalar bol miqdarda kalsium baxımından zəngin qidalarla bəslənən insanların daha asan kilo verdiyini göstərir. Bu səbəblə təzə meyvələrinizə qatıq əlavə edə bilər ya da qatığınıza az yağlı granola kimi taxıllar qatıb yeyə bilərsiniz.
Darçın: Yeməklərinizə darçın səpmək qan şəkərinizi sala bilər. Darçındakı komponentlər bədənə insilini təsirli şəkildə istifadə etməsinə kömək edir. Bu səbəblə daha çox qikoz hüceyrələrə girə bilir. Son edilən araşdırma gündə yalnız yarım çay qaşığı darçının qan şəkəri səviyyəsini əhəmiyyətli dərəcədə saldığını göstərir. Tam taxıllı ədviytınıza, sobada bişmiş almalarınıza və hətta toyuq yeməklərinizə toz darçın səpin. Ya da darçın çubuğunu isti suya batırın və bir fincan sakitləşdirici və şəfalı darçın çayı hazırlayın.
İnterpress.az