İlk növbədə onu deyək ki, süfrələrimizin imtina edilməz tərəvəzi olan kartof mineral duzlar və vitamin baxımından çox zəngin bir qida qaynağıdır. Qida dəyəri çox yüksək olan bu şəfa qaynağı tərəvəz…
– Həzmi asanlaşdırır və mədə qazlarını aradan qaldırar.
– Xüsusilə C vitamini ilə zəngin bir qida olduğu üçün gündə 1 orta boy yeyildikdə, bədənin C vitamini ehtiyacının 30 faizini qarşılayır.
– Potasiumla zəngin, sodium baxımından aşağı olması səbəbindən ürək-damar sağlamlığını da qoruyucu xüsusiyyətə malikdir.
– Selenium baxımından zəngin bir tərəvəz olan kartof troidin də nizamlı işini təmin edir.
– Manqan tərkibi yüksək olduğu üçün dəri sağlamlığında əhəmiyyətli bir təsirə malik olan bu tərəvəz dərini də gözəlləşdirir.
– Bol lifli bir tərəvəz olduğu üçün bağırsaqları fəaliyyətə gətirir və təmizləyici xüsusiyyəti də var.
– Bədəni toksik maddələrdən təmizləyərək, qanı durulaşdırır, hüceyrə yeniləyici xüsusiyyəti var.
– Quruluşunda saxladığı fosfor sayəsində isə cinsi gücün artmasını təmin edir.
– Təbii şəfa qaynağı olan kartof xərçəngə qarşı da qoruyucu xüsusiyyətə malikdir.
– B vitaminləri ilə zəngin olması sinir sistemini tənzimləməsinə kömək olur. Halsızlığa və yorğunluğa qarşı təsirlidir.
– Qan şəkərini yüksəltdiyi üçün şəkər xəstələrinin və ya insulin müqaviməti olan insanların diqqətli yeməsi məsləhətdir.
– Təsirli virusları yox edir və immunitet sistemini gücləndirir.
– Vitamin və mineral duzların böyük bir qismi qabığında toplandığı üçün kartofun (qızartma xaric) qabıqlı yeyilməsi təklif edilir. (brifinq)
İnterpress.az