Lobya əti əvəz edir.
Baxmayaraq ki, ət heyvan, lobya isə bitki mənşəli ərzaqdır. Zülal, vitamin və mikroelementlər tərkibinə görə bi iki ərzaq növü çox oxşardır.
Tez doyma hissi lobyanın tərkibindəki çoxlu miqdarda olan zülal sayəsində əmələ gəlir. Bundan başqa onun tərkibində karbohidart, amin turşuları, B qrup vitaminləri və C vitamini, mineral maddələr; natrium, kalium, kalsium mövcuddur. Alimlər təsdiqləyir ki, müntəzəm olaraq lobyalı yeməklər yeyən insanlar həmişə mülayim xasiyyət və sakitdir-axı lobya sinir sisteminə faydalı təsir göstərir. Bundan başqa o, orqnizmdə maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır.
Termiki emal və konservləşdirmə zamanı lobya öz faydalı keyfiyyətlərini itirmir. Konservləşdirmə zamanı onun tərkibində 70%-ə qədər vitamin və 80%-ə qədər mineral maddə qalır.
Lobyanın konservləşdirilməsi nahaqdan tətbiq olunmur. Yaşadığımız sürət əsrində lobyadan tez bir zamanda ən sadə yeməyi belə hazırlamaq çox çətindir. Axı onu əvvəl soyuq və qaynadılmış suda təxminən 1 sutka və suyunu hər 5-6 saatdan bir dəyişərək saxlamaq və sonra 1,5 saat saatdan az olmayaraq qaynatmaq lazımdır. Bu səbəbdən də konservləşdirilmiş lobya daha əlverişlidir.
Lobya universal məhsuldur. O,pomidor, badımcan, qoz, sarımsaq, soğan, göyərti, pendir vəs çox gözəl uyğunlaşır. Kulinar fantaziyanı işə salaraq ondan müxtəlif çeşiddə orjinal yeməklər hazırlamaq olar: salatlar, sup, ət və balıq üçün qarnir, lobya paşteti və s.
Düzdür, lobya mədədə çətin mənimsənilir və bağırsaqda köp əmələ gətirir. Bunun qarşısını almaq üçün ona göyərti və ədviyyat əlavə edin, yeməkdən sonra isə bir fincan nanəli çay için.
Tez bir zamanda konservləşdirilmiş qırmızı lobyadan belə bir salat hazırlamaq olar.
1 banka konsevləşdirilmiş qırmızı lobyanın suyunu süzüb əzirsən. Üzərinə 3-4 diş xırda doğranmış sarımsaq, keşniş, şüyüd, bir ovuc qoz ,duz, istot və bitki yağı əlavə edib qarışdırırsan. (qadın.net)
İnterpress.az